حوالی دههی ۱۹۷۰، بازیهای ویدیویی شکل گرفتند و امروز به بخشی جداییناپذیر از زندگی بسیاری از کودکان و بزرگسالان تبدیل شدهاند. رالف اچ. بائر (Ralph H. Baer) که بهعنوان پدر بازیهای ویدیویی شناخته میشود، این مسیر را در سال ۱۹۶۷ آغاز کرد؛ زمانی که اولی کنسول ویدیوگیم چندبرنامهای و چندبازیکنی به نام جعبه ی قهوه ای (The Brown Box) را ساخت. بعد از او شرکتهای زیادی وارد تجارت ساخت بازیهای ویدیویی شدند. بازی ویدیویی به آن دسته از بازیهایی گفته میشود که فرد بازیکننده یا گیمر با کمک یک دیوایس الکترونیکی مثل موبایل، تلویزیون یا کامپیوتر انجام میدهد.بازی های کامپیوتری به عنوان یکی از محبوب ترین فعالیت های تفریحی در جامعه امروز، بسیاری از افراد را به خود جلب کرده اند. این بازی ها به طور گسترده ای در تمام جوامع جهان شناخته شده و محبوب هستند. بازی های کامپیوتری فراتر از یک سرگرمی ساده به شمار می روند، بلکه به عنوان یک وسیله آموزشی، تفریحی ، و ارتباطی بسیار ارزشمند هستند.
فروشگاه آل کی در این مقاله، به بررسی فواید بازی های کامپیوتری برای انسان ها پرداخته. برخی از روانشناسان و دانشمندان معتقدند که بازیهای ویدیویی برای افراد مفید هستند و دلایل زیادی برای آن میآورند که مهمترین دلیل آنها این است: بازیهای ویدیویی افراد را در سنین مختلف به ویژه کودکان باهوشتر میکند. بازیهای ویدیویی سطح تفکر را افزایش میدهد که میتوانند در آینده از این قابلیت استفاده کنند چرا که بازیهای امروزی پیچیدهتر از بازیهای قدیمی هستند.
۱- آموزش و یادگیری:
بازی های کامپیوتری می توانند یک وسیله آموزشی مفید باشند. بازی هایی که مفاهیم علمی و ریاضی را به کاربران یاد می دهند، می توانند به صورت شیرین و سرگرم کننده، یادگیری آسانتری را برای کودکان و بزرگسالان ارائه کنند. بازی های آموزشی، می توانند به کودکان کمک کنند تا در مباحثی همچون املا، مفاهیم علمی، حل مسئله، و غیره پیشرفت کنند. همچنین، بازی های کامپیوتری می توانند به کاربران کمک کنند تا مهارت های کامپیوتری خود را بهبود بخشند. بازیهای رایانهای به عنوان بستری فعال و مناسب برای آموزش، کمکم جدی گرفته شدند تا جایی که وارد علوم دانشگاهی و پژوهشی شده و مطالعات فراوانی را فراهم آوردند. به گزارش روابط عمومی بنیاد ملی بازیهای رایانهای، بازیها دنیاهای اجتماعی و فرهنگی جدید را بنا میکنند، دنیاهایی که به فراگیران اجازه میدهند با تفکر یکپارچه و تراکنش اجتماعی، همگام با تکنولوژی بیاموزند. نتایج تحقیقات در دانشگاه ویسکانسین نشان میدهند که بازیها الزاما نباید برای مقاصد آموزشی ساخته شده باشند تا نتیجهی آموزشی داشته باشند. بازیها میتوانند روشهای شناخت، انجام و حضور را به اجماع برسانند و فراگیران با استفاده از بازیها میتوانند به عنوان عضوی از یک جامعهی وسیع با اهداف مشترک، به یادگیری بپردازند.
۲- ارتباطات اجتماعی:
بازی های کامپیوتری می توانند به شما کمک کنند تا ارتباطات اجتماعی خود را با دیگران بهبود بخشید. بازی های چند نفره، می توانند به کاربران کمک کنند تا با دیگران در جهان ارتباط برقرار کنند و با دیگران در جهان از طریق بازی های اینترنتی آشنا شوند. این امر به بازی کنندهها اجازه میدهد در عالم بازی و زندگی واقعی روابط و آشناییهای خود را ارتقاء دهند و این امر قطعا به دورهمیهای بیشتر با دوستان می انجامد. بازی های کامپیوتری می توانند همچنین به کاربران کمک کنند تا بازی های تیمی را با دوستان و خانواده خود برگزار کنند، که می تواند بهبود ارتباطات خانوادگی و اجتماعی منجر شود. همان طور که همه میدانیم، ارتباط جنبهی مهمی از زندگی انسانها و موجودات اجتماع است.
۳- تقویت مهارت های شناختی:
بازی های کامپیوتری می توانند به کاربران کمک کنند تا مهارت های شناختی خود را تقویت کنند، بازی کردن و مشغول شدن فعالانه به بازیهای ویدئویی میتواند عملکرد شناختی افراد را بهبود ببخشد. مزایای انجام بازی های ویدئویی آن است که اجازه میدهد در حین لذت بردن از بازی به صورت منفعل مهارتهای مغزیمان را بهتر کنیم و بهبود ببخشیم به عنوان مثال ، بازی های پازل می توانند به کاربران کمک کنند تا تفکر منطقی و مسئله محوری خود را بهبود بخشند. همچنین، بازی هایی که به کاربران اجازه می دهند تا مهارت های حل مسئله، تصمیم گیری و اولویت بندی را به کار ببرند، می توانند به بهبود توانایی های شناختی آنها کمک کنند. راه دیگری که فرد میتواند مهارت های شناختی اش را با انجام بازی های ویدئویی بهبود دهد از طریق کشف و بازی کردن ژانرهای مختلف بازی های ویدئویی است. چون ژانرهای مختلف بازیهای ویدئویی در سطوح مختلف دشواری نیازمند مهارتهای راهبردی و تحلیلی مختلفی هستند.پس مدیریت زمان و تلاش در این زمینه بسیار حائز اهمیت است .
۴- کاهش استرس:
بازی های کامپیوتری می توانند به کاربران کمک کنند تا استرس خود را کاهش دهند. بازی هایی که به شکل مشکل برانگیز هستند، می توانند به کاربران کمک کنند تا با تمرکز بر روی بازی، به کاهش استرس خود بپردازند. بازیهای رایانهای تنها به کودکان و نوجوانان محدود نمیشود. پژوهشی که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد نشان میدهد انجام بازی های رایانه ای میتواند به افرادی که دارای استرس یا افسردگی هستند کمک کند تا بتوانند تا حدی بر این مشکلات غلبه کنند. این پژوهش نشان داد برخی افراد با تیپ شخصیتی A (که معمولاً بسیار فعال هستند) با انجام این بازی ها می توانند فرصتی برای آرامش بیابند و به این ترتیب از میزان استرس آنها کاسته شود.
۵- کمک به کودکان و نوجوانان دارای بیماریهای مزمن:
پژوهشگران دانشگاه یوتا سال گذشته تحقیقی را انجام دادند که نشان میداد انجام منظم بازیهای کامپیوتری توسط بچههای دارای بیماری و اختلالاتی نظیر اوتیسم، افسردگی و پارکینسون سبب افزایش استقامت و روحیه مقاومت آنها در برابر مشکلات ناشی از بیماری میشود. دانشمندان بر این باورند که این گونه بازی بر روی سازوکارهای عصبی خاصی تاثیر گذاشته و موجب ایجاد هیجانات مثبت میشود. به این ترتیب کودک یا نوجوان درگیر بیماری مزمن بهتر میتواند با پیامدهای ناشی از بیماری خود مبارزه کند. بازی های رایانه ای می تواند بـه بچه های بیمار کمک کند و درد و ناراحتی آن ها را کاهش دهد. در برخی بیمارستان های دنیا، مکانی را برای انجام دادن بازی های رایانه ای دربخش کودکان سرطانی یا کودکان مبتلا بـه تالاسمی و هموفیلی اختصاص میدهند تا این کودکان ساعت ها با این بازی ها سرگرم شوند و ناراحتی ودرد بیماری شان را فراموش کنند. همچنین محققین در دانشگاه ناتینگام دریافتهاند که انجام بازیهای کامپیوتری میتواند در درمان مشکلات بینایی به طور قابل توجهی موثر باشد. به گفته این گروه از محققین انجام یک ساعت بازی کامپیوتری میتوانند تأثیری مساوی با ۴۰۰ ساعت استفاده از تجهیزات درمانی باشد. علاوه بر این از بازیهای کامپیوتری میتوان در درمان اختلالات ذهنی، زبانی، گفتاری، شنوایی، آلزایمر و … کمک گرفت.
۶- تنوع در زندگی:
بازی های کامپیوتری می توانند به کاربران کمک کنند تا تنوع در زندگی خود ایجاد کنند. بازی های کامپیوتری می توانند به کاربران کمک کنند تا از فرصت های مختلفی برای تفریح و سرگرمی بهره مند شوند، که می تواند زندگی روزمره آنها را تغییر دهد. بازی های کامپیوتری با انواع و اقسام سبک های مختلف موجود هستند، از جمله بازی های اکشن، استراتژیک، ریاضی، آموزشی و غیره. با این حال، برای کاهش احتمالی آسیب هایی که ممکن است با بازی های کامپیوتری رخ دهد، باید محدودیت هایی را در نظر گرفت و بازی های کامپیوتری را به میزان معقولی انجام داد. از مزیتهای این نوع بازیها می شود به هماهنگی چشم و دست و پرورش عضلات ظریف فرزند و افزایش یادگیری و فراگیری آسان و کمک در یادگیری و فراگیری بعضی از مهارتها اشاره نمود.
۷- بازی های کامپیوتری به ما یاد میدهد شکست کلید پیروزی است:
غیرممکن است یک آدم موفق در زندگی مزهی شکست را نچشیده باشد. زیرا هرکسی بالاخره در بخشی از زندگی خود شکست را تجربه خواهد کرد. کلید پیروزیِ نهایی در شکستهای زیاد است. همچنین، باید به یاد داشت که بازی های کامپیوتری نمی توانند جایگزین فعالیت های واقعی مانند ورزش، مطالعه، دیدن فیلم و سفر باشند. بنابراین، بازی های کامپیوتری باید به عنوان یک ابزار برای تفریح و سرگرمی در زندگی استفاده شوند و نه جایگزین فعالیت های واقعی.
شاید در مورد شکستهای مدام این افراد موفق چیزی نشنیده باشید:
- ۱۰۰۹ نفر درخواست کُلنل ساندرس ، موسس رستورانهای زنجیرهای مرغ سوخاری کنتاکی (کی اف سی)، را رد کردند.
- خانم رولینگ، نویسندهی سری کتابهای موفق هری پاتر، ۱۲ بار برای چاپ کتاب با شکست روبهرو شد.
پس میبینیم که شکست مسئلهی بسیار مهمی است. در بسیاری از بازی های کامپیوتری بازی با بیشتر از یک جان شروع میشود و این یعنی شکست خوردن اشتباه بدی نیست . در بازی برای تمام کردن هر راند و رسیدن به هدف باید چندین بار شکست خورد . همین مسئله بازیکن را تشویق میکند تا چندین و چند بار تلاش کند و روی مشکل پیش روی خود متمرکز شود ، بدون اینکه روحیه خود را ببازد یا تسلیم شود. همه این موارد جزو فواید بازی های کامپیوتری بود.
۸- مهارت شغلی:
مرکزی به نام FAS (فدراسیون دانشمندان آمریکایی) ادعا میکند که جوانان باید تشویق شوند تا بیشتر بازیهای ویدیویی انجام دهند چون باعث میشود در بازار کار رقابتی فعلی، عملکرد بهتری داشته باشند. در گزارشی که در سال ۲۰۱۰ فاش شد، FAS ادعا کرد که بازیهای ویدیویی به کودکان کمک میکنند تا مهارتهای تفکر مانند تجزیه و تحلیل تفسیری را بیاموزند.
با توجه به موارد بالا، می توان گفت که بازی های کامپیوتری می توانند برای کاربران به عنوان یک راه برای تفریح و سرگرمی موثر باشند، بهبود توانایی های شناختی آنها را افزایش دهند، کمک به بهبود ارتباطات اجتماعی و خانوادگی داشته باشند، استرس را کاهش دهند و تنوع در زندگی کاربران ایجاد کنند . ما در فروشگاه آل کی ۸ تا از فواید بازی های کامپیوتری را در این مقاله بررسی کردیم و حالا، دفعه بعد که کسی به شما بگوید دست از بازی کردن بکشید، می توانید او را با این ۸ دلیل آشنا کنید!